Kostnaden för en safari i Namibia beror på upplägget. Här nedan går vi igenom några faktorer av betydelse.

Guidat eller inte. Att resa helt på egen hand blir förstås billigare än om man tar hjälp med arrangemangen – bokningar av boenden, transporter, guidning, osv. Resor med svensk färdledning är dyrare än om man klarar sig med en lokal, engelskspråkig guide, och vill man ha en svensktalande guide så blir det i allmänhet en gruppresa med ett förhållandevis stort antal deltagare (jfr. nedan). Den självständige och någorlunda vane resenären klarar sig i allmänhet bra på egen hand till de vanligaste resmålen i Namibia, men man bör ha läst på och planerat sin resa ordentligt i förväg. Utbytet av en resa med en kvalificerad guide blir hursomhelst tveklöst större.

Namibiaexpertens resor sker oftast med lokal, engelskspråkig kvalificerad guide.

Boende. Billigast bor man på en tältsafari. Campingplatserna i Namibia har god standard och säkerhet och att sova i ett safaritält ger en särskild dimension till resan. Om man vill köra själv så kan man hyra bil med utrustning för camping (marktält eller tält på biltaket, köksutrustning, mm). Vill man inte stå för egen matlagning kan man i allmänhet utnyttja faciliteter nära lägret – lodge/guest farm. Vid en tältsafari med guide sköter guiden matlagning och allt annat och middagen vid lägerelden ger lite extra vildmarkskänsla. Bor man på hotell/lodge så är standarden på flertalet resmål oftast tre- till fyrstjärnig med tillhörande prisnivå, men det finns förstås också lyxigare boenden i det högre prissegmentet. Bekvämligheten blir naturligtvis större på en lodge än i ett tält, och man uppskattar kanske särskilt att ha ett eget luftkonditionerat utrymme under den varma årstiden.

Vi erbjuder såväl tältsafaris som resor där man bor på bekväma lodger.

Fordon. Avstånden är stora i Namibia och många vägar är grusbelagda. En robust bil är en fördel. I parker och reservat vill man kunna fotografera djuren. Då måste man ha fri sikt och alltså kunna öppna fönstren eller färdas i ett öppet fordon. Vissa arrangörers resor görs med en s.k. overlander, som är en ombyggd lastbil med plats för ett stort antal resenärer. Priset är lägre men komforten sämre och oftast saknas luftkonditionering, vilket kan bli kännbart under den varmaste årstiden.

Våra resor görs med safarianpassade fordon.

Gruppstorlek. Många safariresor sker med stora grupper. Det gör att priset kan hållas lägre än med små grupper och många uppskattar kanske den sociala interaktionen i en större grupp. För en bra safariupplevelse är det dock en fördel om gruppen inte är så stor. Särskilt gäller detta under game drives när man vill ha möjlighet att i lugn och ro observera och kanske fotografera det fantastiska djurliv och landskap som finns i Namibia.

Namibiaexpertens resor sker i små grupper.