Resegaranti

Namibiaexperten har ställt resegaranti till Kammarkollegiet.

Resevillkor

Som grund gäller konsumentverkets allmänna villkor för paketresor. I övrigt gäller de villkor som anges nedan.

Bokning
Förfrågningar och intresseanmälan om resa ställs till info@namibiaexperten.com. Ange önskemål om resa eller resmål, tid, boende och eventuella andra önskemål. Vi svarar normalt inom två arbetsdagar med förslag. Efter besked om att du önskar boka skickar vi bokningsformulär och faktura för anmälningsavgiften. Vi bekräftar din bokning när vi fått ifyllt bokningsformulär och anmälningsavgift.

Betalning
Anmälningsavgift om 25 % av resans pris betalas senast 10 dagar efter bokning. Slutbetalning ska vara oss tillhanda senast 40 dagar före resan. Sker bokning senare än 40 dagar före resan ska hela resans pris betalas inom 3 dagar. Vi förbehåller oss rätten att korrigera priset på resan vid större förändringar av resans kostnader. Som förändringar räknas bl.a. ändringar av transportkostnader och valutakurser. Eventuella förändringar av priset meddelas alltid resenären så fort som möjligt, dock senast 40 dagar innan avresa.

Avbokning
Om man avbeställer sin resa tidigare än 40 dagar före avresan får man tillbaka det man har betalat minus anmälningsavgiften. Avbeställer man senare får man inte tillbaka något av det man betalat. Avbeställningsskydd ingår inte i resans pris.

Försäkringar
Resenären ska ha en heltäckande försäkring som ger fullgott skydd vid sjukdom och olycksfall och som täcker kostnader vid en eventuell hemtransport. Kontrollera vad hemförsäkringen täcker. Försäkringsbevis ska medföras på resan.

Pass
Pass skall vara giltigt sex månader efter avslutad resa samt innehålla minst två tomma sidor.

Ändringar och förseningar
Namibiaexpertens lokala samarbetspartner har rätt att göra ändringar under resan om så krävs av särskilda skäl, exempelvis ändrade flygtider, väg- eller väderförhållanden, olyckor eller fordonshaverier.

Vad ingår i resan?

Följande ingår: transporter, måltider (utom då annat anges i programmet), delat boende i dubbelrum eller (vid camping) safaritält, entréavgifter och engelsktalande kvalificerad guide. På vissa resor medföljer svensktalande reseledare.

Flyg

Då många föredrar att boka flyg själva har vi valt att inte inkludera flygbiljetter i priser för resorna. Vi bistår dock gärna med hjälp och råd om bokningar.

Till Namibia kan man flyga med bl.a. följande bolag:

  • Lufthansa/Eurowings (via Frankfurt)
  • Ethiopian Airways (via Addis Abeba)
  • British Airways (via London och Johannesburg)
  • South African Airways (via London och Johannesburg)
  • För safariresor som avslutas vid Victoriafallen flyger Airlink ut från Victoria Falls till Johannesburg.

Gruppstorlek och transport

Transport sker i fyrhjulsdrivna fordon med luftkonditionering, väl anpassade för fotografering.

Boende

Vi bor på utvalda trivsamma hotell/lodger som ger god valuta för pengarna. Under resor där boendet består av camping bor man i safaritält som medförs på resan. Man får hjälp med att resa och sätta upp tälten och den egna insatsen är begränsad till att hjälpa till efter förmåga med tälten och med hantering av bagage samt bestyr kring måltider i lägret. Tälten är rymliga (ståhöjd) och utrustade med fönster på tre sidor och myggnät för varje fönster och för dörren. Bekväma madrasser med madrasskydd ingår. Sovsäckar kan hyras om man inte föredrar att ta med sin egen. Campingplatserna är i allmänhet av mycket god standard med vattentoaletter och duschar. De är inhägnade och utom räckhåll för vilda djur.

Mat

Vid boende på lodger serveras maten i allmänhet som buffé, under resor bjuds ibland pack- eller picknicklunch. På tältresor lagar guide eller assistent oftast all mat, vanligen kontinental frukost, picknick-lunch och middag som tillreds över öppen eld på campingplatsen.

Bra att ha med

T-shirts och långärmad skjorta/blus, långbyxor, shorts, underkläder och strumpor, varm jacka eller fleece-/ylletröja för kyliga nätter och game drives under tidiga morgnar (maj–augusti), tunn regnjacka (november–april), gympaskor och gärna sandaler, badkläder, handduk, liten ficklampa (pannlampa är praktiskt), sovsäck vid tältresa, kamera med laddare, kikare, solkräm, solglas och solhatt, personliga toalettsaker, mediciner, eventuellt myggmedel.

Bagage

Tillåten mängd bagage på safariturerna är 15 kg plus ett mindre handbagage och en kameraväska per person. Bagaget packas bäst i en mjuk väska eller ryggsäck. Hård resväska rekommenderas ej vid tältresor.

Säkerhet och hälsa

Namibia är ett säkert land om man iakttar ett rimligt mått av försiktighet (exempelvis genom att undvika ensamma promenader på stan nattetid). Konsultera läkare angående vaccinationer före resan. Malariaprofylax behövs för safari till de nordöstra delarna av landet.

Valuta

Landets valuta är namibdollar (NAD), som har samma värde som sydafrikansk rand  (ZAR). Kortbetalning fungerar på de flesta platser i tätorter och på lodger/hotell. Bankomater finns i alla större orter. Sydafrikanska rand kan användas för betalning, men vid uttag i bankomat och i växel får man namibdollar.  

Väder

Namibia har ett torrt och behagligt klimat och lämpar sig för besök året om. Mellan december och mars kan regn med åska förekomma. Regnet kommer oftast som skurar och i allmänhet under eftermiddagarna. Största nederbörden faller i de centrala och norra delarna av landet, minsta mängden i söder och vid kusten. April och särskilt maj är månader med klar luft och grönskande landskap. Från juni till augusti blir det svalare och torrare. Då kan nattemperaturen komma ner till minusstrecket. Under den torra perioden samlas viltet ofta vid vattenhål. I september och oktober blir det varmare igen. Det är den kanske bästa tiden för att se stora mängder djur, men det är också extremt torrt och växtligheten har förlorat sin fräschör. Förhållandena under november varierar. Ibland fortsätter det mycket varma och torra vädret t.o.m. ända in i december. Andra år har man molniga dagar med en del regn under november. De första regnen är alltid välkomna efter en sträng torrperiod.

Övrigt

Mobiler har täckning nära större tätorter och vid lodger, men man kan inte räkna med täckning långt ute i vildmarken. På flertalet campingplatser finns möjlighet att ladda batterier för kamera och mobil. Tag med adapter. Bra att ha med är plastpåsar för att skydda kamerautrustning mot damm. De hygieniska förhållanden är bra, men liksom i flertalet andra tropiska länder är lite extra försiktighet på sin plats. Tag gärna med lite av apotekets handsprit.