Från Namböknens sandhav till Atlantkustens sälar och delfiner, Damaralands spektakulära bergslandskap och det myllrande djurlivet i Etosha – upplev det bästa av Namibia på egen hand.

Resmål

Dag 1 Windhoek
Dag 2 Namiböknen
Dag 3 Namiböknen
Dag 4 Swakopmund
Dag 5 Swakopmund
Dag 6 Damaraland
Dag 7 Damaraland
Dag 8 Etosha
Dag 9 Etosha
Dag 10 Etosha
Dag 11 Windhoek

Pris

Från 19800 kronor per person om 2 personer, 16600 kronor om 4 personer; tillägg för enkelrum 3800 kronor. Reservation för prisökningar utom vår kontroll.

I priset ingår:
Boende
Måltider
Bilhyra
Färdhandlingar
Transfer flygplatsen
Support 24/7

I priset ingår inte:
Flyg
Bränsle
Parkavgifter

Program

Dag 1 Windhoek

Ni möts vid ankomsten av vår representant som ordnar med uthämtning hyrbil och färdhandlingar. Beroende på ankomsttid hinner ni kanske med ett besök i staden. Alternativt beger ni er direkt till ert hotell för att vila ut efter en lång flygresa och ladda batterierna inför väntande äventyret. Boende: The Elegant Guesthouse.

Dag 2 Windhoek – Namiböknen, 330 km

Efter frukost lämnar ni stan och kör väg B1 till Rehoboth. Innan ni lämnar staden handlar ni förslagsvis lite dryck och kanske lite proviant för picnic längs vägen. Alternativt stannar ni i Rehoboth för inköp innan ni svänger av från huvudvägen. Det finns flera vägar över bergen att välja på, men den vackraste är kanske den som leder över Spreetshoogte Pass, där man från passet har en fantastisk utsikt över ökenslätten nedanför. Väl framme och efter att ha checkat in på sitt boende vill man kanske vila ut efter en lång resdag. Beställ ett frukostpaket på lodgen att hämta ut nästa morgon för att ha med på utflykten in i öknen. Boende: Desert Quiver Camp.

Dag 3 Namiböknen, Sossusvlei

Tidig start för att uppleva det första ljuset över öknen. Det brukar vara kö vid infarten till Namib Naukluft Park när den öppnar i gryningen och det är bra att vara ute i god tid. Efter att ha passerat grindarna har man omkring 60 km till Sossusvlei . På vägen passerar man efter ett par mil den berömda Dune 45 där många stannar för att ge sig upp till toppen på sanddynen. De är jobbigare än man tror men belöningen är en fantastisk utsikt i morgonljuset. Förslagsvis fortsätter man ändå förbi Dune 45 vidare till Sossusvlei där vägen tar slut. Detta för att vara på plats före flertalet andra besökare. Sista biten in kräver fyrhulsdrift för att klara den djupa och lösa sanden. Alternativt parkerar man och vandrar de sista ungefär 4 km till Sossusvlei. Vill man inte gå kan man ta en ”shuttle” från parkeringen. För många är Sossusvlei synonymt med Dead Vlei och de döda träden i ökensänkan förekommer på många bilder från Namiböknen. Har man inte kört hela vägen in så företas återfärden till parkeringen och bilen lämpligen med en ”shuttle” då det så här dags på dagen blivit ordentligt varmt. Innnan man lämnar parken betalar man besökstillståndet på kontoret vid utfart om man inte gjort det tidigare. På väg tillbaka till lodgen brukar man göra ett besök vid Sesriem Canyon, dit man hittar genom att följa skyltarna från campingplatsen i Sesriem. Ravinen är torrlagd utom efter häftiga regn och erbjuder en stunds sval vandring i skuggan av de höga väggarna. Boende som föregående dag.

Dag 4 Namiböknen – Swakopmund (340 km)

Avfärd i hygglig tid för att utnyttja dagen. Den fortsatta färden bjuder på ett spektakulärt landskap med omväxlande slätter och berg. Längs vägen kan man se rovfåglar, enstaka antiloper, strutsar och kanske några bergszebror. Kanske stannar ni till i Solitaire för en fika på caféet innan ni fortsätter över bergen och över den breda och flacka ökenplatån ut mot kusten. Om tidvattnet är lågt är det en god idé att stanna till vid lagunen i Walvis Bay och njuta av fågellivet med flamingoer och mängder av vadarfåglar. Här har flera av våra svenska arter sitt vinterviste och man se storspov, skärfläcka och många andra bekanta. Vidare så till Swakopmund där ni efter att ha etablerat er på ert hotell ser på staden och till kvällen kanske uppsöker en god fiskrestaurang för middag. Boende: Swakopmund Luxury Suites.

Dag 5 Swakopmund och Walvis Bay

Den här dagen kan man använda lite olika beroende på intresse och läggning. Om vädret är hyggligt väljer många att med start på morgonen göra en båttur i lagunen vid Walvis Bay. Turen tar drygt 3 timmar och har man lite tur så får man se delfiner och dessutom sälar och sjöfågel av alla de slag. Det är ett trevligt sätt att lära sig lite om hur kustens ekosystem fungerar och under turen bjuds man på lokalt odlade ostron och andra läckerheter som sköljs ner med ett gott mousserande vin. En rad alternativa utflykter står till buds, t.ex. tur till månlandskapet en bit utanför Swakopmund (tillstånd löses på NWRs kontor i staden), en flygtur över öknen en guidad fisketur eller en halvdags eller heldags tur (om vädret och tidvattennivån är rätt) till berömda Sandwich Harbour. Alla utflykter kan bokas på plats i Swakopmund med hjälp från hotellet. Vi hjälper också gärna till med bokningar i samband med beställning av resan. Boende som föregående dag.

Dag 6 Swakopmund – Damaraland (430 km)

Förslagsvis kör man inledningsvis norrut en dryg timma längs Skelettkusten till sälkolonin i Cape Cross. Namnet Skelettkusten härrör från de talrika skelett av strandade valar som förr kunde ses här. Stanna gärna på vägen och ta en titt på lavfälten. Bristen på nederbörd gör att just ingen annan vegetation än lavar klarar sig här. Lavarna överlever genom att utnyttja fukt i dimma från havet. Häll lite vatten på några lavar och se vad som händer! I Cape Cross samlas under vårt vinterhalvår tiotusentals pälssälar för att föda ungar och para sig. Man kan gå ut i sälkolonin på en brygga och på riktigt nära håll se, höra (och känna lukten av) sälarna – en garanterat mäktig upplevelse. Efter besöket i sälkolonin kör man tillbaka på kustvägen mot Henties Bay och svänger av inåt landet på väg C35 mot Uis. Efter kustplatån byter landskapet karaktär, slätten ersätts av berg och uttorkade floddalar. På avstånd ser ni Brandberg, Namibias högsta berg, och snart är ni framme vid er boende. Boende: Twyfelfontein Adventure Camp.

Dag 7 Damaraland

Den här dagen ägnas åt områdets lokala sevärdheter: klippristningarna i Twyfelfontein, som är ett världsarv, geologiska sevärdheter som ”Burnt Mountain” och ”Organ Pipes” och gärna ett besök vid Damara Living museum för ett lära sig lite om den ursprungliga lokala kulturen. Från campen kan ni ge er ut med en lokal guide för att leta efter ökenelefanter och noshörningar i det omgivande landskapet. Boende som föregående dag

Dag 8 Damaraland – Etosha (320 km)

Vidare färd genom Damaralands storslagna bergslandskap. På vägen gör ni förslagsvis ett stopp vid Petrified Forest, en unik samling av fossila jätteträd som forslats hit med floder norrifrån en gång i forntiden. Dagens boende är beläget utanför den södra infarten till Etosha. Efter att ha checkat in på lodgen hinner ni med ett första besök vid parken. Stanna till i Okaukuejo Rest Camp och betala tillstånd i receptionen och köp en karta över parken i den närbelägna butiken. Vid Okaukuejo ligger också det kanske bästa vattenhålet i Etosha, där mängder av djur brukar komma för att dricka. Glöm inte att lämna i tid för att hinna ut ur parken innan man stänger för natten. Boende: Etosha Village.

Dag 9 och 10 Etosha (180 km)

Starta gärna tidigt för att kunna utnyttja morgonen och förmiddagen då djuren är som mest aktiva. Rutten läggs lämpligen med en avstickare till Etosha Pan, den stora uttorkade sjöbotten som utgör en stor del av Etosha. Under den varmaste delen av dagen gör man förslagsvis ett stopp för lunch i Halali Restcamp, som också har ett välbesökt vattenhål. Sedan fortsätter man och lämnar Etosha vid den östra infarten och checkar in på boendet för de här två dagarna, som är beläget strax utanför parken. Följande dag kan man välja att återvända till parken för att besöka några av de närbelägna vattenhålen som brukar frekventeras av mängder av vilt. Eller så väljer man kanske att göra en guidad fotvandring eller game drive i det privata reservatet som hör till lodgen där man bor. Eller varför inte tillbringa en några timmar vid swimmingpoolen med något svalkande. Boende: Onguma Bush Camp.

Dag 11 Etosha – Windheok (540 km)

Återfärd till huvudstaden för hemresa eller övernattning för hemresa påföljande dag, allt beroende på flygtider. Vägarna är bra men det är lämpligt att starta tidigt och ha marginal för oförutsedda händelser. Man bör vara vid flyget minst två och helst tre timmar före avgångstid. På väg till Windhoek stannar man kanske till i Okahandja som har en av Namibias största marknader för träsniderier och annat hantverk. Vill man ha en kortare resdag så kan man med fördel lägga till en övernattning och stanna i Okonjima Game Reserve eller på annan plats innan man fortsätter till huvudstaden och flyget hem.

Resfakta

Under fliken Bra att veta hittar du resevillkor och praktiska tips

Intresseanmälan/Bokning

Maila info@namibiaexperten.com eller ring 072-3162963.