Den här resan passar om man kan spendera lite mer tid i Namibia än under vår kortare familjesafari. Den är också lite mer budgetvänlig genom att man bor i tält flertalet nätter. Tempot är lugnt med två övernattningar på flertalet resmål och resan innehåller Namibias bästa sevärdheter: nationalparken Etosha med mängder av djur, vildmarken i nordväst med ökenberg och ursprungliga kulturer, kusten med sälar, delfiner och ett fantastiskt fågelliv och till sist de mäktiga sanddynerna i Namiböknen.

Resmål

Dag 1 Okonjima Nature Reserve
Dag 2 Etosha, östra delen
Dag 3 Etosha, östra delen
Dag 4 Etosha, södra delen
Dag 5 Etosha, södra delen
Dag 6 Damaraland
Dag 7 Damaraland
Dag 8 Brandberg/Damaraland
Dag 9 Brandberg/Damaraland
Dag 10
Swakopmund
Dag 11
Swakopmund
Dag 12
Sossusvlei, Namiböknen
Dag 13
Sossusvlei, Namiböknen
Dag 14
Windhoek

Pris

Från 19600 kronor per person. Halva priset för barn 5-11 år. Reservation för prisökningar utom vår kontroll, inklusive valutakursförändringar.

I priset ingår:
Flygplatstransfer i Windhoek
Engelsktalande kvalificerad guide och assistent
Rundresa i luftkonditionerat fyrhjulsdrivet safarifordon
Boende i safaritält flertalet nätter
Måltider flertalet dagar (frukost, lunch, middag). Picknicklunch under resor
Entréavgifter och aktiviteter (Etosha, Himbaby, Damaraby, klippristningarna i Twyfelfontein, Cape Cross sälkoloni, Sossusvlei)
Mineralvatten i fordon och på campingplatser
Campingutrustning utom sovsäck (kan hyras)

I priset ingår inte:
Flygresa
Eventuella extra aktiviteter
Dricks
Personlig reseförsäkring
Måltidsdrycker

Program

Dag 1 Windhoek – Okonjima Nature Reserve (220 km)

Upphämtning vid hotellet eller, beroende på ankomsttid, flygplatsen. Vi reser norrut från huvudstaden till Okonjima, där vi ska bekanta oss med det arbete som AfriCat Foundation bedriver med några av Afrikas stora kattdjur. Under eftermiddagen får vi en guidad tur med möjlighet att se några av de geparder, som ingår i programmet. Boende: Omboroko campsite, camping.

Dag 2 – 3 Etosha , östra (220 km)

Etosha är med sitt rika djurliv ett av de förnämsta naturreservaten i Afrika. Av ”Big 5” finns alla utom buffel i parken (elefant, noshörning, lejon och leopard). Det finns gott om elefanter och man har god chans att få se noshörning. Vegetationen domineras av lågvuxna mopaneträd och -buskar, en art som är tålig mot magra och salthaltiga (alkaliska) jordar. Nära en fjärdedel av Etosha upptas av Etosha Pan, en saltslätt bildad efter en länge sedan uttorkad sjö. Man anser att sjön fick sitt vatten från Kunenefloden i norr som sedan dess ändrat lopp efter förskjutningar i jordskorpan. Numera kan grunda vattensamlingar bara ses vissa år i samband med kraftiga regn då tusentals flamingoer dras till området för att häcka. Kring Etosha Pan finns ett antal vattenhål dit djuren söker sig för att dricka.

Morgnar och eftermiddagar gör vi game drives där vi kan se mängder av djur på nära håll – springbock, zebra, impala, giraff, oryxantilop och fåglar av olika slag. Om vi har tur kan vi också få närkontakt med elefant och lejon. Under de varmaste timmarna av dagen kan vi koppla av vid swimmingpoolen innan vi samlas för middag kring lägerelden. Boende: Namutoni Rest Camp, camping.

Dag 4 – 5 Etosha, södra

Vi förflyttar oss västerut i parken under fortsatt spaning efter vilt. Nattlägret dessa dagar är beläget i Okaukuejo Rest Camp som har parkens förmodligen bästa vattenhål, där man under torrtid kan se mängder av djur. Vattenhålet är upplyst nattetid då man har mycket goda chanser att bland annat se flera av parkens noshörningar som kommer för att dricka.

Dag 6 – 7 Damaraland

Efter en sista game drive lämnar vi parken och styr mot ökenbergen i västra Namibia, den vildaste delen av landet och en av de sista riktiga vildmarkerna i hela södra Afrika. Den här delen av Namibia är hemvist för de legendariska ökenelefanterna och hemland för Himbafolket. Himbas ursprung kan härledas till konflikten mellan Herero och Nama under andra hälften av 1800-talet. De som förlorade sin boskap under konflikten tvangs övergå till ett liv som jägare och samlare. Många flydde till vad som nu är Angola. Efter det tyska bortdragandet från Sydvästafrika återvände många till vad som nu är Namibia, och deras ättlingar utgör huvuddelen av Himbabefolkningen i dagens Namibia. Vi besöker vi en by där vi med hjälp av en tolk kommer att ha möjlighet att samtala och få en inblick i levnads- och tankesätt.

Påföljande dag besöker vi en by där vi får en inblick i Damarafolkets traditionella kultur. Damara anses ursprungligen ha invandrat till nuvarande Namibia norrifrån men ses av vissa som ett av ursprungsfolken i området. Från en utbredning över större delen av nuvarande Namibia trängdes man under slutet av 1800-talet och under kolonialtiden undan till mer marginella områden, företrädesvis bergstrakterna i nuvarande Damaraland.

Boendet dessa två dagar är på Hoada campsite, vackert belägen mellan stora granitblock och mopaneträd.

Dag 8 – 9 Damaraland och Brandberg

Vi fortsätter vår resa i Damaraland. Det är ett spektakulärt landskap med omväxlande slätter, uttorkade flodfåror och ökenberg. Djuren är få, men längs vägen bör vi kunna få syn på bergszebror, antiloper och kanske någon giraff. Vi besöker klippristningarna i Twyfelfontein som finns på Unescos lista över världsarv. Twyfelfontein betyder ungefär ”osäker källa”, och syftar på det källsprång som, när det varit vattenförande, utnyttjats av ursprungsbefolkningen sedan stenålderstid och därmed givit upphov till de talrika bilderna på klippor och bergshällar i området.

Vårt boende dessa två dagar är beläget nära Brandberg, som med sina drygt 2500 meter är Namibias högsta berg. Det var en helig plats för ursprungsbefolkningen och hyser en mängd klippmålningar och ristningar. Den mest berömda är ”The White Lady” som vi besöker under en vandring under förmiddagen den andra dagen. Under eftermiddagen ger vi oss ut på spaning efter ökenelefanterna. Boende: Brandberg White Lady Lodge, camping.

Dag 10 Brandberg – Swakopmund (360 km)

På vår vidare färd passerar vi i den lilla staden Uis, som är en gammal gruvstad. Här finns tillfälle att köpa några av de halvädelstenar för vilka Namibia är berömt, såsom ametister och turmaliner. Vi kommer sedan ut på ökenplatån och kör norrut till Cape Cross och den berömda sälkolonin. Här kan vi på nära håll se, höra (och känna lukten av!) tusentals pälssälar som samlats för att para sig och föda ungar. Vi fortsätter sedan söderut längs kusten till Swakopmund. På vägen stannar vi för att beskåda det ekosystem som bildas av de enorma lavfälten här och som existerar genom att tillgodogöra sig fukt från havsdimmorna. Väl framme i Swakopmund installerar vi oss i vårt boende och ger oss ut för att se på staden. Swakopmund är en trevlig kuststad med mängder av butiker, en fin strand (även om vattnet är ganska kallt på grund av Benguela-strömmen) och en hantverksmarknad. Staden har också ett bra museum och här finns Namibias marina akvarium. Middagen denna dag är på egen bekostnad. Boende: Amanpuri Travellers Lodge.

Dag 11 Swakopmund

Den här dagen tillbringar vi vid kusten. Vi besöker under förmiddagen den lilla hamnstaden Walvis Bay en bit söderut och stannar till vid stranden för att se flamingoer och mängder av andra fåglar. Med lite tur kan vi också få syn på några delfiner. Vi stannar också vid de näraliggande anläggningarna för utvinning av salt. Genom avdunstning av havsvatten i stora bassänger utvinner man här stora mängder havssalt för export årligen. När salthalten ökar under avdunstningen uppträder olika slag av mikroorganismer som färgar vattnet och skapar ett lapptäcke av gula, rosa och röda vattenytor.

Resten av dagen är fri för egna aktiviteter i och kring Swakopmund. Alternativt tar man del i någon av alla de aktiviteter som erbjuds av lokala arrangörer. En båttur på lagunen utanför Walvis Bay med möjlighet att se sälar och delfiner brukar vara mycket uppskattad. Andra möjligheter är flygtur över öknen, fiske, en tur i sanddynerna med motorcykel eller en utflykt till ”månlandskapet” innanför kusten. Vår guide hjälper till med bokning (observera att kostnaden för extra aktiviteter tillkommer). Lunch och middag intas denna dag på egen bekostnad. Boende: Amanpuri Travellers Lodge.

Dag 12 Swakopmund – Sesriem (340 km)

Idag förflyttar vi oss till inlandet igen. Vi klättrar uppför bergen genom Gaub- och Kusebpassen och ett spektakulärt, närmast månlikt landskap. Vi siktar på att komma fram till vårt boende under sen eftermiddag. Efter att ha installerat oss gör vi en kort utflykt till de närliggande sanddynerna för att njuta av solnedgången över dynerna. Det är ett fantastiskt skådespel att se ljuset skifta och avta över sanddynerna och bergen i fjärran. Boende: Sesriem Campsite, camping.

Dag 13 Sesriem och Sossusvlei

Tidig start för att uppleva ljuset i soluppgången över öknen. Vi kör mot Sossusvlei med dess mäktiga sanddyner. Här blir det tillfälle att testa konditionen genom en klättring på någon av dynerna. Det är inte helt enkelt att ta sig upp i den mjuka sanden, men väl uppe så väntar en fantastisk utsikt över ökenlandskapet. Under tiden förbereder vår guide frukost och den brukar smaka särskilt bra efter morgonpasset på sanddynerna. Efter frukosten och medan dagen ännu är sval gör vi en vandring i öknen. Landskapet är storartat och det innehåller en rad växter och djur som är anpassade för den hårda ökenmiljön. Av djur har vi chans att se både oryxantilop, springbock, jackal och struts. Efter ökenvandringen förflyttar vi oss till Sesriem för lunch och en stunds vila. När dagen så blir svalare gör vi en utflykt till Sesriem Canyon. Vi går ned i ravinen och gör en kortare vandring här nere på botten mellan de höga väggarna. Boende: Sesriem Campsite, camping.

Dag 14 Sesriem – Windhoek

Tillbaka till civilisationen på vägar över Khomas Hochland Mountain Range med spektakulära landskapsvyer. Vi kommer tillbaka till Windhoek under eftermiddagen.

Resfakta

Under fliken Bra att veta hittar du resevillkor och praktiska tips.

Intresseanmälan/bokning

Maila info@namibiaexperten.com eller ring 072-3162963.