Namibia är förmodligen det bästa landet i Afrika för en safari med barn. Det är ett av Afrikas säkraste länder med mängder av djur och vacker natur. Större delen av landet är fri från malaria. Maten är säker och man bor bra på både lodger och campingplatser. Läs mer här om att resa i Namibia med barn.

På vår familjesafari får du uppleva något av det bästa landet har att bjuda: nationalparken Etosha med mängder av djur, vildmarken i nordväst med ökenberg och säregna folkslag, kusten med sälar, delfiner och ett fantastiskt fågelliv.

Resmål

Dag 1 Mount Etjo
Dag 2 Etosha
Dag 3 Etosha
Dag 4 Damaraland, Palmwag
Dag 5 Damaraland, Palmwag
Dag 6 Damaraland, Madisa Camp
Dag 7 Swakopmund
Dag 8 Swakopmund och Walvis Bay
Dag 9 Windhoek

Pris

Från 27500 kronor per person. Halva priset för barn 5-12 år. Reservation för prisökningar utom vår kontroll, inklusive valutakursförändringar.

I priset ingår:
Flygplatstransfer i Windhoek
Engelsktalande kvalificerad guide
Rundresa i luftkonditionerat fyrhjulsdrivet safarifordon
Boende i dubbelrum eller familjerum
Flertalet måltider
Entréavgifter och aktiviteter (Etosha, Himbaby, spårning av noshörning, klippristningarna i Twyfelfontein, Cape Cross sälkoloni)
Mineralvatten i fordon

I priset ingår inte:
Flygresa
Eventuella extra aktiviteter
Dricks
Personlig reseförsäkring
MåltidsdryckerProgram

Dag 1 Windhoek – Mount Etjo (220 km)

Vid ankomsten möts vi av vår guide och beger oss norrut till Mount Etjo Safari Lodge som är belägen i ett privat viltreservat i en av de vackraste delarna av Namibia. Lodgen har något av ikonstatus inom naturvården i Namibia och som plats för ett av de avgörande internationella toppmötena som resulterade i Namibias självständighet 1990. Den är omgiven av en vacker trädgård med palmer. Flertalet rum har utsikt mot swimmingpoolen och det närbelägna vattenhålet. Beroende på när vi kommer fram kan vi välja att följa med på en game drive i lodgens egna reservat.

Dag 2 Mount Etjo – Etosha (220 km)

Vi tar farväl av Mount Etjo och beger oss mot Etosha. Efter att ha installerat oss på vårt boende strax utanför parken ger vi oss under eftermiddagen ut på vår första game drive. Vi passerar in i parken genom Anderson gate, som fått sitt namn efter svensken Charles John Anderson, och besöker olika vattenhål på spaning efter djur.

Etosha är med sitt rika djurliv ett av de förnämsta naturreservaten i Afrika. Av ”Big 5” finns alla utom buffel i parken (elefant, noshörning, lejon och leopard). Det finns gott om elefanter och man har god chans att få se noshörning. Av kattdjuren är lejon de vanligaste medan gepard och särskilt leopard kräver att man har mer tur. Parken har också gott om giraffer, zebror och olika slag av antiloper, bland annat oryx eller gemsbok som är Namibias nationaldjur.

Vegetationen domineras av lågvuxna mopaneträd- och buskar, en art som är tålig mot magra och salthaltiga (alkaliska) jordar. Nära en fjärdedel av Etosha upptas av Etosha Pan, en saltslätt bildad efter en länge sedan uttorkad sjö. Man anser att sjön fick sitt vatten från Kunenefloden i norr som sedan dess ändrat lopp efter förskjutningar i jordskorpan. Numera kan grunda vattensamlingar bara ses vissa år i samband med kraftiga regn då tusentals flamingoer dras till området för att häcka. Kring Etosha Pan finns ett antal vattenhål dit djuren söker sig för att dricka.

Strax före solnedgången lämnar vi parken och återvänder till vår lodge för middag och avkoppling efter en händelserik dag.

Vi bor denna dag och nästa på Etosha Village. Lodgen är väl anpassad för familjer, med bl.a. en särskild swimmingpool för de allra minsta. Vi bor i fasta tält, vart och ett med eget badrum.

Dag 3 Etosha

Den här dagen ägnar vi oss åt game drives i parken. Vi besöker olika vattenhål och gör ett stopp vid Etosha Pan. Viltet är mest aktivt under de tidiga morgontimmarna och under seneftermiddagen fram till solnedgången. Vi kan välja att återvända till vår lodge för lunch och vila under de varmaste middagstimmarna. Alternativt kan vi tillbringa tiden mitt på dagen vid Halali Rest Camp inne i parken, där vi kan tillbringa en stund vid cmapens vattenhål som brukar besökas av en hel del elefanter och ofta också noshörning.

Dag 4 Etosha – Damaraland (300 km)

Idag beger vi oss mot ökenbergen i västra Namibia, den vildaste delen av landet och en av de sista riktiga vildmarkerna i hela södra Afrika. Den här delen av Namibia och området längre norrut är hemvist för de legendariska ökenelefanterna och hemland för Himbafolket. Himbas ursprung kan härledas till konflikten mellan Herero och Nama under andra hälften av 1800-talet. De som förlorade sin boskap under konflikten tvangs övergå till ett liv som jägare och samlare. Många flydde till vad som nu är Angola. Efter det tyska bortdragandet från Sydvästafrika återvände många till vad som nu är Namibia, och deras ättlingar utgör huvuddelen av Himbabefolkningen i dagens Namibia. Under eftermiddagen besöker vi en by där vi med hjälp av en tolk kommer att ha möjlighet att samtala och få en inblick i levnads- och tankesätt.

Boendet denna dag och nästa är på Palmwag Lodge. Lodgen ligger vid en (oftast) torr flodfåra, omgiven av makalanipalmer och mopaneträd.

Dag 5 Damaraland

Palmwag är beläget i en privat s.k. koncession som är avsatt för skydd åt det vilda, men också för att gagna det lokala samhället genom utbildning och träning i miljö- och viltvård och genom turism. Här finns bl.a. bergszebra, giraff, noshörning och lejon. Vi gör under förmiddagen en game drive i omgivningarna. Vi återvänder för lunch på lodgen och under eftermiddagen gör vi tillsammans med vår guide och en lokal spårare en vandring för att spana efter noshörningar.

Dag 6 Palmwag – Madisa Camp (150 km)

Denna dag förflyttar vi oss söderut i Damaraland. Det är ett spektakulärt landskap med omväxlande slätter, uttorkade flodfåror och ökenberg. Djuren är få, men längs vägen bör vi kunna få syn på bergszebror, antiloper och kanske någon giraff. Här finns också de berömda ökenelefanterna. Utan lokal guide och långt sökande är de svåra att hitta, men i natt kommer vi att ha vårt läger på en plats som ibland besöks av elefanterna. Under förmiddagen besöker vi klippristningarna i Twyfelfontein som finns på Unescos lista över världsarv. Twyfelfontein betyder ungefär ”osäker källa”, och syftar på det källsprång som, när det varit vattenförande, utnyttjats av ursprungsbefolkningen sedan stenålderstid och därmed givit upphov till de talrika bilderna på klippor och bergshällar i området.

I närheten finns också Damara Living Museum som ger en inblick i Damarafolkets traditionella kultur och som vi besöker efter lunch. Damara anses ursprungligen ha invandrat till nuvarande Namibia norrifrån men ses av vissa som ett av ursprungsfolken i området. Från en utbredning över större delen av nuvarande Namibia trängdes man under slutet av 1800-talet och under kolonialtiden undan till mer marginella områden, företrädesvis bergstrakterna i nuvarande Damaraland.

Vi bor idag i fasta tält på Madisa Camp vid foten av en granitklippa och med spektakulär utsikt över det omgivande landskapet. Campen är belägen vid en urgammal vandringsväg för ökenelefanterna, som ibland stannar till för att släcka törsten i swimmingpoolen.

Dag 7 Madisa Camp – Swakopmund (360 km)

På vår vidare färd passerar vi Namibias högsta berg – Brandberg – en plats av särskild betydelse i ”bushmännens” föreställningsvärd. Vi stannar till i den lilla staden Uis, som är en gammal gruvstad. Här finns tillfälle att köpa några av de halvädelstenar för vilka Namibia är berömt, såsom ametister och turmaliner. Väl framme vid kusten kör vi norrut till Cape Cross och den berömda sälkolonin. Här kan vi på nära håll se, höra (och känna lukten av!) tusentals pälssälar som samlats för att para sig och föda ungar. Vi fortsätter sedan söderut längs kusten till Swakopmund. På vägen stannar vi för att beskåda det ekosystem som bildas av de enorma lavfälten här och som existerar genom att tillgodogöra sig fukt från havsdimmorna. Väl framme i Swakopmund installerar vi oss i vårt boende och ger oss ut för att se på staden. Swakopmund är en trevlig kuststad med mängder av butiker, en fin strand (även om vattnet är ganska kallt på grund av Benguela-strömmen) och en hantverksmarknad. Staden har också ett bra museum och här finns Namibias marina akvarium.

Denna dag och nästa bor vi bekvämt på Meikes Guesthouse, ett par hundra meter från stranden och nära alla sevärdheter. Middagen denna dag intas på egen bekostnad på någon av stadens utmärkta restauranger. Vår guide kan lämna förslag och hjälpa till med bokning.

Dag 8 Swakopmund

Den här dagen tillbringar vi vid kusten. Vi besöker under förmiddagen den lilla hamnstaden Walvis Bay en bit söderut och stannar till vid stranden för att se flamingoer och mängder av andra fåglar. Med lite tur kan vi också få syn på några delfiner. Vi stannar också vid de näraliggande anläggningarna för utvinning av salt. Genom avdunstning av havsvatten i stora bassänger utvinner man här stora mängder havssalt för export årligen. När salthalten ökar under avdunstningen uppträder olika slag av mikroorganismer som färgar vattnet och skapar ett lapptäcke av gula, rosa och röda vattenytor.

Resten av dagen är fri för egna aktiviteter i och kring Swakopmund. Alternativt tar man del i någon av alla de aktiviteter som erbjuds av lokala arrangörer. En båttur på lagunen utanför Walvis Bay med möjlighet att se sälar och delfiner brukar vara mycket uppskattad. Andra möjligheter är flygtur över öknen, fiske, en tur i sanddynerna med motorcykel eller en utflykt till ”månlandskapet” innanför kusten. Vår guide hjälper till med bokning (observera att kostnaden för extra aktiviteter tillkommer). Lunch och middag intas denna dag på egen bekostnad.

Dag 9 Swakopmund – Windhoek (340 km)

Vi lämnar Swakopmund och är tillbaka i Windhoek under eftermiddagen.

Resfakta

Under fliken Bra att veta hittar du resevillkor och praktiska tips.

Intresseanmälan/bokning

Maila info@namibiaexperten.com eller ring 072-3162963.

]

.

.