På den här resan får du uppleva Namibias höjdpunkter: Kalahari, Namiböknen, Atlantkusten, Damaraland och Etosha nationalpark med ett fantastiskt djurliv.

Resmål

Dag 1 Kalahari
Dag 2 Sossusvlei, Namiböknen
Dag 3 Sossusvlei, Namiböknen
Dag 4 Swakopmund
Dag 5 Swakopmund
Dag 6 Twyfelfontein, Damaraland
Dag 7 Palmwag
Dag 8 Etosha
Dag 9 Etosha
Dag 10 Okonjima Nature Reserve
Dag 11 Windhoek

Pris

Från 39000 kronor. Tillägg enkelrum 2700 kronor. Reservation för prisökningar utom vår kontroll, inklusive valutakursförändringar.

I priset ingår:
Lokal, engelsktalande kvalificerad guide och medhjälpare
Flygplatstransfer i Windhoek
Rundresa i luftkonditionerat fyrhjulsdrivet safarifordon
Entréavgifter och aktiviteter (sundowner i Kalahari, Sossusvlei, Walvis Bay, Cape Cross, klippristningar, spårning noshörning, besök Himba, game drives Etosha, AfriCat Foundation)
Boende i dubbelrum, enkelrum mot tillägg
Måltider flertalet dagar (frukost, lunch, middag). Picknick- eller packlunch under resor
Mineralvatten i fordon

I priset ingår inte:
Flygresa
Eventuella extra aktiviteter
Enstaka måltider enligt program
Dricks
Personlig reseförsäkring
Måltidsdrycker

Program

Dag 1 Windhoek – Kalahari (350 km)

Vi kör söderut på B1 och viker av in i Kalahariöknen strax norr om Mariental. Kalahari är i  egentligen inte en öken eftersom nederbörden är något för hög för att den ska klassas som öken och den bör snarare benämnas halvöken.  Landskapet består av  glest gräsbevuxna sanddyner med buskvegetation, akacior och kameltornsträd. Kalahari upptar stora delar av Namibia  Botswana och även delar av Sydafrika.

Vi installerar oss på vår bekväma lodge och njuter av den speciella miljön. Till kvällen gör vi en ”sundowner drive” där vi hoppas få se några av de djur som lever här. Boende: Camelthorn Kalahari Lodge.

Dag 2 Kalahari – Namiböknen  (300 km)

Vi fortsätter vår resa genom ett fascinerande landskap mot den ”riktiga” öknen med stopp för lunch längs vägen. Vi siktar på att komma fram till vår lodge under tidig eftermiddag. Namib Desert Lodge ligger som en grön oas under de höga och karga fossila sanddynerna där intill. Vi bjuds på något kallt att dricka och kan svalka oss i någon av lodgens två pooler. Utflykt till de närbelägna sanddynerna med tillhörande sundowner kan bokas i receptionen. Boende: Namib Desert Lodge.

Dag 3 Sossusvlei

Tidig start för att fånga det mjuka morgonljuset över öknen.  Vi tillbringar morgonen och förmiddagen bland sanddynerna i och kring Sossusvlei med besök vid berömda Dune 45 och ikoniska Dead Vlei med sina längesen döda kameltornsträd.  Under vår en vandring har vi goda chanser att få se oryxantilop, springbock och struts. Vi äter lunch på Sossusvlei Lodge och gör sedan en kort utflykt till närbelägna Sesriem Canyon innan vi återvänder till vår lodge. Boende: Namib Desert Lodge.

Dag 4 Namiböknen – Swakopmund (340 km)

Namibia är ett kontrasternas land. Idag ska vi förflytta oss från öknen till havet. På vägen korsar vi Vädurens vändkrets och passerar Gaub- och Kusebpassen och ett storslaget bergslandskap. Väl framme vid kusten stannar vi i Walvis Bay för att se på fågellivet med flamingoer, pelikaner och en mängd andra arter på de grunda strandområdena.  Vi besöker också anläggningarna för saltframställning. Genom avdunstning av havsvatten i stora bassänger utvinner man här stora mängder havssalt för export årligen. När salthalten ökar under avdunstningen uppträder olika slag av mikroorganismer som färgar vattnet och skapar ett fascinerande lapptäcke av gula, rosa och röda vattenytor.Vi fortsätter sedan längs kustvägen till Swakopmund med sanddyner på ena sidan av vägen och den kalla Atlantkusten på andra sidan. Middagen denna dag intas på någon av Swakopmunds utmärkta restauranger. Boende: The Delight.

Dag 5 Swakopmund

Den här dagen är fri för egna aktiviteter. Swakopmund är en trevlig kuststad med mängder av butiker, en fin strand (även om vattnet är ganska kallt på grund av Benguela-strömmen) och en hantverksmarknad. Staden har också ett bra museum och här finns Namibias marina akvarium.  Alternativt tar man del i någon av alla de aktiviteter som erbjuds av lokala arrangörer. En båttur på lagunen utanför Walvis Bay med möjlighet att se sälar och delfiner och avnjuta de lokalproducerade ostronen med ett glas champagne brukar vara mycket uppskattad. Andra möjligheter är flygtur över öknen, fiske, eller en utflykt till ”månlandskapet” innanför kusten. Vår guide hjälper till med bokning (kostnaden för extra aktiviteter tillkommer). Lunch och middag intas denna dag på egen bekostnad. The Delight.

Dag 6 Swakopmund – Twyfelfontein (430 km)

Vi kör norrut längs Skelettkusten med dess egenartade miljö och gör ett stopp vid sälkolonin vid Cape Cross med dess tusentals pälssälar. Vi kommer att kunna gå ut i sälkolonin på en plattform och på nära håll både se, höra och känna lukten av sälarna. Vi viker sedan av inåt landet och passerar småningom den lilla staden Uis. Det är en gammal gruvstad, som också är en av de bästa platserna om man vill köpa halvädelstenar till bra pris.  På vår fortsatta färd passerar vi Brandberg – Namibias högsta berg – innan vi anländer till Twyfelfontein före solnedgången. Boende: Twyfelfontein Country Lodge.

Dag 7 Twyfelfontein – Palmwag (110 km)

Vi börjar dagen med ett besök vid världsarvet  i Twyfelfontein med de berömda hällristningarna. Vi fortsätter sedan in i norra Damaraland där vi under eftermiddagen gör sällskap med lokala rangers och ger oss ut på spårning av noshörning innan vi installerar oss på vår lodge. Lodgen är belägen i en s. k.privat koncession som är avsatt för skydd åt det vilda, men också för att gagna det lokala samhället genom utbildning och träning i miljö- och viltvård och genom turism. Djurlivet är mindre rikt här än det vi kommer att finna i Etosha senare under vår resa, men här finns bl. a. bergszebra, giraff, flera arter av antiloper, ökenelefant, den sällsynta spetsnoshörningen och till och med lejon. Boende: Palmwag Lodge.

Dag 8 Palmwag – Etosha (290 km)

Dagens huvudmål är Etosha nationalpark. På väg dit stannar vi vid en by där vi möter medlemmar av Himbafolket. Det är brukligt att man som besökare överlämnar några gåvor och vi kommer att ha med oss lite förnödenheter till byns innevånare och med hjälp av vår tolk ha möjlighet att samtala och få en inblick i levnads- och tankesätt.

Efter att  ha kommit fram till vårt boende strax utanför Etosha ger vi oss om tiden medger in i parken på en första game drive. Vi passerar in genom Anderson gate, som fått sitt namn efter svensken Charles John Anderson, och besöker olika vattenhål på spaning efter djur.

Etosha är med sitt rika djurliv ett av de förnämsta naturreservaten i Afrika. Av ”Big 5” finns alla utom buffel i parken (elefant, noshörning, lejon och leopard). Det finns gott om elefanter och man har god chans att få se noshörning. Av kattdjuren är lejon de vanligaste medan gepard och särskilt leopard kräver att man har mer tur. Parken har också gott om giraffer, zebror och olika slag av antiloper, bland annat oryx eller gemsbok som är Namibias nationaldjur.

Vegetationen domineras av lågvuxna mopaneträd- och buskar, en art som är tålig mot magra och salthaltiga (alkaliska) jordar. Nära en fjärdedel av Etosha upptas av Etosha Pan, en saltslätt bildad efter en länge sedan uttorkad sjö. Man anser att sjön fick sitt vatten från Kunenefloden i norr som sedan dess ändrat lopp efter förskjutningar i jordskorpan. Numera kan grunda vattensamlingar bara ses vissa år i samband med kraftiga regn då tusentals flamingoer dras till området för att häcka.

Strax före solnedgången lämnar vi parken och återvänder till vår lodge för middag och avkoppling efter en händelserik dag. Boende: Etosha Safari Lodge.

Dag 9 Etosha

Den här dagen ägnar vi oss åt game drives i parken. Vi besöker olika vattenhål och gör ett stopp vid Etosha Pan. Viltet är mest aktivt under de tidiga morgontimmarna och under seneftermiddagen fram till solnedgången. Vi kan välja att återvända till vår lodge för lunch och vila under de varmaste middagstimmarna. Alternativt kan vi tillbringa tiden mitt på dagen vid Halali Rest Camp inne i parken, där vi kan friska upp oss med ett bad i poolen och även tillbringa en stund vid parkens vattenhål som brukar besökas av en hel del elefanter och ofta också av noshörning. Boende: Etosha Safari Lodge.

Dag 10 Etosha – Okonjima (230 km)

Efter en kort game drive under morgontimmarna lämnar vi Etosha och kör söderut till Okonjima. Här finns AfriCat Foundation, en organisation som arbetar med att bevara de stora afrikanska kattdjuren, särskilt gepard och leopard. Under eftermiddagen får vi en guidad tur där vi kommer att få lära oss om AfriCats program och förhoppningsvis se några av djuren i programmet på nära håll. Boende: Okonjima Plains Camp.

Dag 11 Okonjima – Windhoek (250 km)

Tillbaka till Windhoek genom den lilla staden Okahandja som har Namibias största hantverksmarknad. Vi stannar för att ta en titt på marknaden och kanske köpa några souvenirer innan vi fortsätter tillbaka till Windhoek, dit vi beräknas ankomma vid lunchtid. Om vi har hemresa bokad till idag så kör vår guide oss till flygplatsen. Om inte lämnas vi vid det hotell vi bokat för natten.

Resfakta

Under fliken Bra att veta hittar du resevillkor och praktiska tips.

Intresseanmälan/bokning

Maila info@namibiaexperten.com eller ring 072-3162963.