En resa som innehåller det bästa av Nambia och dessutom några av de mest spännande resmålen i Botswana och Zimbabwe. Vi besöker Namiböknen med Sossusvlei, Atlantkusten, Damaraland, och Etosha. I Botswana upplever vi Okavangodeltat och Chobe nationalpark. Resan avslutas i Zimbabwe med Zambezifloden och Victoriafallen.

Resmål

Dag 1–2 Namiböknen
Dag 3–5 Swakopmund
Dag 6–7 Damaraland
Dag 8–9 Södra Etosha
Dag 10 Östra Etosha
Dag 11–12 Divundu
Dag 13–14 Okavango, Botswana
Dag 16–17 Caprivi
Dag 18–19 Chobe, Botswana
Dag 20–21 Victoria Falls, Zimbabwe

Pris

Från 29500 kronor. Reservation för prisökningar utom vår kontroll, inklusive valutakursförändringar. Kostnad för flyg tillkommer.

I priset ingår:
Lokal, kvalificerad guide och medhjälpare
Flygplatstransfer i Windhoek och Victoria Falls
Rundresa i luftkonditionerat fyrhjulsdrivet safarifordon
Entréavgifter och aktiviteter (Sossusvlei, Cape Cross, Twyfelfontein, Himbaby, Etosha, Mahango Game Reserve, mokorotur, game drive och båttur Chobe, Victoriafallen, båttur Zambezifloden)
Måltider flertalet dagar (frukost, lunch, middag). Picknicklunch under resor
Mineralvatten i fordon och på campingplatser
Campingutrustning utom sovsäck (kan hyras)

I priset ingår inte:
Flygresa
Eventuella extra aktiviteter
Visum till Zimbabwe
Dricks
Personlig reseförsäkring
Måltidsdryck

Program

Dag 1 Windhoek – Sesriem (350 km)
Hämtning mellan 8:00 och 8:30 vid hotellet. Windhoek omges av berg och vår färd mot öknen går över Erosbergen och sedan över Khomas Hochland Range. Väl över bergen stannar vi till i Solitaire för bränsle och kanske också en kopp te innan vi fortsätter till vårt läger. Vi siktar på att komma fram under sen eftermiddag. Eftert att ha slagit läger gör vi en kort tur till närliggande Elim Dune för att nuta av solnedgången över sanddynerna och bergen innan vi återvänder för middag kring lägerelden. Boende: Sesriem Campsite.

Dag 2 Sesriem – Sossusvlei – Sesriem (120 km)
Tidig start för att uppleva morgonljuset över öknen. Vi kör mot Sossusvlei med dess mäktiga sanddyner. Här blir det tillfälle att testa konditionen genom en klättring på någon av dynerna. Det är inte helt enkelt att ta sig upp i den mjuka sanden, men väl uppe så väntar en fantastisk utsikt över ökenlandskapet. Under tiden förbereder vår guide frukost och den brukar smaka särskilt bra efter morgonpasset på sanddynerna. Efter frukosten och medan dagen ännu är sval gör vi en vandring i öknen. Landskapet är storartat och det innehåller en rad växter och djur som är anpassade för den hårda ökenmiljön. Av djur har vi chans att se både oryxantilop, springbock, jackal och struts. Vi besöker ikoniska Dead Vlei med dess hundraåriga döda kameltornsträd. Efter ökenvandringen förflyttar vi oss till Sesriem för lunch och en stunds vila. När dagen så blir svalare gör vi en utflykt till Sesriem Canyon. Vi går ned i ravinen och gör en kortare vandring här nere på botten mellan de höga väggarna. Sedan är det dags att fara ”hem” till vårt läger. Kanske ta en öl och se solen gå ned över bergen medan vi väntar på middagen. Boende: Sesriem Campsite.

Dag 3 Sesriem – Swakopmund (240 km)
Namibia är ett kontrasternas land. Idag ska vi förflytta oss från öknen till havet. På vägen korsar vi Vädurens vändkrets och passerar Gaub- och Kuseb-passen och ett storslaget landskap. Väl framme vid kusten stannar vi vid lagunen i Walvis Bay där vi, beroende på tidvattennivån, kan se flamingoer, pelikaner och en mängd andra arter på de grunda strandområdena. Efter att installerat oss i vårt boende har vi tid att utforska Swakopmund. Middagen denna dag och nästa ingår ej i priset för safarin utan intas på egen hand på någon av stadens många restauranger. Kanske lockar fisk eller skaldjur när vi nu är vid havet. Boende: Amanpuri Travellers Lodge.

Dag 4 Swakopmund
Den här dagen är fri för egna aktiviteter i staden. Swakopmund är en trevlig kuststad med mängder av butiker, en fin strand (även om vattnet är ganska kallt på grund av Benguelaströmmen) och en hantverksmarknad. Staden har också ett bra museum och här finns Namibias marina akvarium. De inkluderar en båttur för att spana efter delfiner och sälar, flygtur över öknen, fisketur, motorcykel på sanddynerna och mycket annat. Vår guide bistår med råd och bokningar (observera att extra aktiviteter sker på egen bekostnad). Boende som föregående dag.

Dag 5 Swakopmund
Efter frukost ger vi oss av inåt land på en utflykt till Moon Valley. Vi tillbringar några timmar med att utforska det säregna landskapet och beundra några av Namibias största bestånd av Welvitschia mirabilis, en primitiv växt som kan uppnå en ålder av nära 2000 år. Eftermiddagen disponeras för egna aktiviteter. Boende som föregående dag.

Dag 6 Swakopmund – Damaraland (360 km)
Vi kör norrut längs Skelettkusten med dess egenartade miljö och gör ett stopp vid sälkolonin vid Cape Cross med dess tusentals pälssälar. Vi kommer att kunna gå ut i sälkolonin på en plattform och på nära håll både se, höra och känna lukten av sälarna. Vi viker sedan av inåt landet och passerar småningom Brandberg – Namibias högsta berg – innan vi anländer till vårt nattläger i Madisa Camp som ligger vid foten av en granitklippa och med spektakulär utsikt över det omgivande landskapet. Här går en urgammal vandringsväg för ökenelefanterna, som ibland stannar till i campen för att släcka törsten i swimmingpoolen. Boende: Madisa Camp.

Dag 7 Damaraland
Under förmiddagen gör vi ett besök vid världsarvet Twyfelfontein för att se bushmännens tusenåriga klippristningar. Senare besöker vi Damara Living Museum och får bekanta oss med Damarafolkets kultur och sedvänjor. Resten av dagen används för vila i lägret. Boende: Madisa Camp.

Dag 8 Damaraland – Etosha (300 km)
Vi fortsätter mot Etosha och gör på vägen ett besök vid en av Himbafolkets byar för att se hur man lever. Himbas ursprung kan härledas till konflikten mellan Herero och Nama under andra hälften av 1800-talet. De som förlorade sin boskap under konflikten tvangs övergå till ett liv som jägare och samlare. Många flydde till vad som nu är Angola. Efter det tyska bortdragandet från Sydvästafrika återvände många till vad som nu är Namibia, och deras ättlingar utgör huvuddelen av Himbabefolkningen i dagens Namibia. Vi kör in genom den västra infarten i Etosha och fortsätter genom parken på en game drive med stopp vid ett antal vattenhål för att spana efter djur. Dagens boende är beläget i Okaukuejo Rest Camp. Här finns ett av de bästa vattenhålen i Etosha, som också är belyst nattetid.

Dag 9 Etosha

Full dag med game drive i parken med avbrott för lunch och vila under de varmaste timmarna i någon av camperna i parken. Etosha är en av Afrikas förnämsta nationalparker, känd för sitt mycket rika djurliv med lejon, elefanter, noshörningar, giraffer och, inte minst, gott om den vackra oryxantilopen, som också är Namibias nationalsymbol. Middagen intas på restaurangen i campen. Boende: Okaukuejo Rest Camp.

Dag 10 Etosha
Vi tillbringar dagen på game drive genom parken och slår läger i den östra delen. Liksom under föregående dagar har vi tillgång till ett vattehål vid campeln som är belyst nattetid. Boende: Namutoni Rest Camp.


Dag 11 Etosha – Mahangu (640 km)
Idag blir det en lång resdag men med flera stopp längs vägen. Vårt mål är flodlandskapet i nordöstra Namibia och senare det magiska Okavangodeltat i Botswana. Vi slår läger för de närmaste två nätterna vid stranden av Okavangofloden. Här kan vi njuta av grönskan och fågellivet och under natten kan vi höra flodhästarna grymta från floden. Campen hör till Mahangu Safari Lodge. Den som så önskar kan göra en båttur på floden med guide från lodgen (extra) och vill man bara njuta av vyn över floden så har man bra utsikt från baren och restaurangen på lodgen. Boende: Mahangu Safari Lodge, camping.

Dag 12 Mahangu
Idag gör vi en game drive i Mahangu Game Reserve under morgonen. Mahangu är ett av Namibias mest variationsrika och intressanta naturskyddsområden. Det består av skog och slättland kring Okavangofloden. Här finns imponerande stora baobabträd och här finns också ovanliga eller sällsynta arter av vilt såsom sabel- och roanantilop, Chobe bushbock, reedbuck, tsessebe och sitatunga. Resten av dagen är fri för egna aktiviteter. Boende: Mahangu Safari Lodge.

Dag 13 Mahangu – Okavango (130 km)
Dagens resa tar oss in i Botswana där vi ska ha vårt läger vid en lagun i Okavangodeltat under två dagar. Här kan vi bara njuta av grönskan och fågellivet. Vi går till sängs till ljuden av nattfåglar och kanske en eller annan flodhäst ute i deltat. Boende: Nguma Island Lodge.

Dag 14 Okavango
Idag väcks vi av en kakafoni av fåglar, där den ena arten avlöser den andra allt eftersom det ljusnar. Efter frukost förflyttar vi oss ut i deltat, först med motorbåt och sedan med kanoter – mokoros. Våra infödda båtförare stakar oss fram genom den frodiga vegetationen på smala vattenstråk omväxlande med öppna ytor. På vattenytan blommar mängder av näckrosor och överallt lyfter fåglar. Kanske ser vi en elefant på någon av öarna längs vägen. Vi går iland på en ö och gör en vandring där vi försöker få syn på några av de antiloper och andra djur som lever i deltat innan vi återvänder till vårt läger. Boende: Nguma Island Lodge.

Dag 15 Okavango – Kwando (380 km)
Tillbaka till Namibia och vidare österut i Caprivi. Det är den den smala remsa av Namibia som sträcker sig ända till de centrala delarna av södra Afrika och som gränsar till Botswana, Zambia och Angola. Hit söker sig ännu ganska få turister men området har potential att bli ett resmål i världsklass för den som är intresserad av djur och natur. Kring floderna i Caprivi – Zambezi, Kwando, Lianzulu och Chobe – och i angränsande våtmarker finns ett fantastiskt djurliv med både storvilt och mängder av fågel. Vi bor två dagar vid stranden av Kwandofloden. Här finns tillfälle till egna aktiviteter om man inte föredrar att bara ta det lugnt vid lodgen: fiske, båttur, game drive i närliggande Bwabwata nationalpark (allt extra). Under eftermiddagen gör vi en utflykt till en näraliggande by för att bekanta oss med den lokala kulturen. Boende: Camp Kwando.

Dag 16 Kwando
Den här dagen är fri för egna aktiviteter för egna aktiviteter. Boende: Camp Kwando.

Dag 17 Kwando – Kasane (260 km)
Vi kör genom Caprivis huvudstad Katima, där vi stannar för att fylla på förråden, varefter vi fortsätter över gränsen in i Botswana till vår lodge, som är belägen vid Chobefloden. Under eftermiddagen gör vi en båttur på floden. Chobe är berömt för mängderna av bufflar och elefanter som vi hoppas kunna se från båten. Kanske kan vi också få syn på lejon vid vattnet och fågellivet är synnerligen rikt här. Boende: Chobe Safari Lodge, camping.

Dag 18 Chobe
Chobe nationalpark, som är den näst största nationalparken I Botswana med mer än 10000 kvadratkilometer, är ett Afrikas viltrikaste områden. Parken är känd för den stora mängden elefanter som finns här. Vi tillbringar morgonen med en game drive i parken. Liksom båtturen föregående dag kan den visa sig bli en av de verkliga höjdpunkterna på hela vår safari. Under eftermiddagen och kvällen kan vi koppla av vid swimmingpoolen eller, om vi så önskar, göra ytterligare en båttur eller en game drive (observera att extra båttur eller game drive är extra). Boende som föregående dag.

Dag 19 Chobe – Victoria Falls, Zimbabwe (90km)
Vi lämnar Botswana och efter att ha löst visum och passerat tullen fortsätter vi till Victoria Falls. Sevärdheten framför andra här är förstås Victoriafallen som vi besöker innan vi installerar oss på vår lodge. Det är en mäktig upplevelse att se fallen på nära håll och höra dånet från  vattenmassorna som störtar ned i de mer än 100 meter höga fallen. Till kvällen gör vi ut utflykt med båt på Zambezifloden. Med dryck och tilltugg njuter vi av solnedgången och djurlivet på stränderna under en stilla kryssning. Boende: Bayete Guest Lodge.

Dag 21 Avslut
Dags att ta farväl. Transport till flygplatsen för hemresa eller fortsättning på egen hand.